Maximale hypotheek

maximale hypotheek

Via verschillende websites kan je wat de maximale hypotheek is de je kunt krijgen berekenen. Op basis van jouw inkomen, leeftijd en andere financiële verplichtingen wordt er een berekening gemaakt van wat je maximaal kunt lenen.

De huidige stand van zaken

In het verleden lag het maximale hypotheekbedrag vele malen hoger. Het was zelfs mogelijk om te onderhandelen om een nog hogere hypotheek te krijgen dan aangegeven via de standaardberekening. Die tijden zijn echter voorbij.

Door de kredietcrisis en het negatieve imago wat dat voor de banken heeft opgeleverd zijn zij veel voorzichtiger geworden. Banken willen simpelweg niet in het nieuws komen omdat zij onverantwoord hypotheken hebben verstrekt.

Veranderende wet- en regelgeving

De regelgeving is aan verandering onderhevig. De belastingaftrek wordt bijvoorbeeld steeds verder beperkt. Dit kan vervelende gevolgen hebben wanneer je een hypotheek hebt afgesloten. Helaas heeft de overheid hier geen boodschap aan.

Oriënteren alvorens een bod uit te brengen

Voordat je een bod op een huis doet, is het verstandig om te weten wat het maximale hypotheek bedrag is wat je kunt lenen. Meestal heb je nog wel een financieringsvoorbehoud, maar het is toch verstandig om van te voren enige zekerheid te hebben. Bovendien weet je dan ook naar welke prijscategorie huizen je op zoek kan gaan.

Veranderende rente

Over het algemeen wordt er met een rekenrente gerekend om de maximale hypotheek te bepalen. Dit is een fictieve rente die over het algemeen hoger ligt dan de huidige rente. Dit om te voorkomen dat je bij een rentestijging direct in de problemen komt.

Rentevaste periode

Een rentevaste periode biedt zekerheid over hetgeen je dient te betalen. Je zal bij een langere rentevaste periode echter wel een hogere rente betalen. Ga je echter een hypotheek afsluiten ter hoogte van de maximale hypotheek die je kunt krijgen, dan vind ik persoonlijk een langere rentevaste periode wel rustgevend.

Je hoeft je in dat geval in ieder geval op middellange termijn geen zorgen over te maken dat je de hypotheek niet meer kunt betalen.

Afspraak maken met een adviseur

Wil je weten wat jouw maximale hypotheek is, dan kun je een afspraak maken met een van de vele hypotheekadviseurs. De maximale hypotheek bereken kan je echter ook zelf doen via verschillende websites. Er zijn voldoende websites beschikbaar om de berekening eenvoudig zelf uit te voeren.

Misschien is het bedrag niet tot op de komma exact, maar je krijgt toch zeker een goede indicatie.

Hoeveel hypotheek kan je krijgen?

Naast jouw inkomen wordt er bij het bepalen van de maximale hypotheek gekeken naar overige financiële lasten.

Hierbij wordt er gekeken naar leningen die je hebt openstaan, zoals bijvoorbeeld een minilening. Maar ook bijvoorbeeld alimentatie die je dient te betalen wordt meegerekend.

In mijn opinie is het raadzaam om eerst andere uitstaande leningen af te lossen, alvorens een hypotheek aan te vragen. Dit vergroot je mogelijkheden bij het aanvragen van een hypotheek.

Waar voel jij je het best bij?

In mijn opinie is een belangrijk argument, naast de berekeningen, ook waar jij je het best bij voelt. Een hoge hypotheek moet geen last gaan vormen. Wakker liggen omdat je bang bent dat je de hypotheek niet meer kan betalen is iets wat je zou moeten voorkomen. Dat is onze hypotheek tip.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.